Elektryczny klucz do kół - czy ma ktoś jakieś doświadczenia?
Zamieszczone przez Maicroft
algi, BMW oleju w skrzyniach tez nie zmienia, a producent skrzyni firma ZF mowi o wymianie co 60kkm :lol:
Dokładnie. A przy 100kkm skrzynie zaczynają szarpać a ASO BMW nic nie widzi zawsze kiedy auto jest na gwarancji.
Jak jej już nie ma to zalecają wymianę oleju jak i filtra który jest wbudowany w miskę olejową tak żeby było taniej
Elektryczny klucz do kół - czy ma ktoś jakieś doświadczenia?
Witam,
zima się zbliża, więc temat zmiany kół jest coraz częstszy dla kierowców. Ostatnio na allegro wpadłem na elektryczny klucz do kół. W warsztacie zmiana to jakieś 10zł/koło to przy pięciu samochodach jest to jakiś koszt. Miał może ktoś do czynienia z takimi kluczami? Warto się w to pchać czy lepiej zainwestować i kupić pneumatyczny z kompresorem? Jakby nie patrzeć to elektryczny koło 150zł, pneumatyczny z osprzętem do 500zł.
Ale mówisz o takim z akumulatorem, czy podłączanym do prądu? Ja na trackdaye (często zmieniam koła w zależności od pogody i zużycia) kupiłem klucz akumulatorowy firmy Facom. Ja katuję go dopiero od początku tego sezonu, ale znajomi z toru mają takie już po kilka lat i są nie do zarżnięcia. A nawet jeśli padnie, to jest dożywotnia gwarancja. Tylko cena zupełnie inna - 2500 PLN. Ale z tego co mówili koledzy którzy mają z takim sprzętem większe doświadczenie, te tańsze szybko się poddają. Jeśli miałeś na myśli klucz podłączany do prądu to uznaj moją słowa za niebyłe i kupuj najtańszy, ja mam taki z Lidla za ok. 100 PLN i działa
Tez mam 4 samochody do wymiany kol i od 2 lat uzywam takiego elektrycznego, podlaczanego do gniazdka.Kupilem na Alledrogo,koszt cos kolo 170zl z przesylka.Spoko sie spisuje i zwrocil sie w sumie po jednej wymianie. Podnosnik zaba oraz taki klucz i przy gotowych kolach do kazdego samochodu,zalatwiam sprawe wymiany w jedno popoludnie.
Dzięki panowie za opinie. Klucz ma być podłączany do gniazdka, nic wymyślnego. Jak mówicie, że takie "z niższej półki" dają radę to w takim razie wezmę taki klucz, tak czy inaczej po jednym sezonie jego cena się powinna zwrócić Chętnie podzielę się opinią po zakupie i pierwszych pracach kluczem, może będzie jakaś wskazówka dla forumowiczów.
Do samej wymiany kół się taki tani klucz elektryczny na 230V sprawdzi, ale do większej roboty szkoda pieniędzy. Używaliśmy go do skręcania konstrukcji w pracy i wytrzymał bardzo małą ilość roboczo godzin, ale na jednej konstrukcji miał ok. 100 śrub do skręcenia :wink:
elpolacco, dlatego klucze z go.....litu, kupowane na fakture, zdaniem ich producentow nie powinny miec wogole gwarancji.
Ale kumpel sluzbowo, podczas jednej naprawy, ze wspolpracownikami z warsztatu, ukrecil pokretke 1" Facomy. Przedstawiciel dystrybutora podczas ogledzin gwarancyjnych skomentowal uszkodzony klucz: ja nie chce słuchac juz tych Waszych bajek, na temat tego, jak zescie go ukrecili.
Kwadrat jeden cal, ukrecony jak plastelina
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz